Što je CK? Kretin kinaza (CK) je enzim kojeg ima najviše u skeletnim mišićima, srčanom mišiću i mozgu. Kod infatrkta miokarda vrijednosti CK počinju rasti 2 do 4 sata nakon infarkta, najvišu vrijednost postižu nakon 18 do 24 sata, a nakon 2 do 3 dana vrijednosti se vraćaju u normalu. Povišene vrijednosti CK ukazuju na oštećenje mišića ili pojačanu mišićnu […]
Alfa-amilaza
Što je alfa-amilaza? Amilaza je jedan od probavnih enzima koje sintetizira gušterača i izlučuje u probavni trakt. Žlijezde slinovnice u ustima također izlučuju amilazu. Kada trebate pretragu? Ovu pretragu trebate kada imate simptome bolesti gušterače kao što su bol u trbuhu, mučnina, povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita ili kada ste u postupku liječenja bolesti gušterače ili nakon operacije odstranjivanja žučnih […]
AST
Što je AST? Aspartat aminotransferaza (AST) je enzim prisutan u raznim tkivima, ali ga najviše ima u srcu i jetri. U manjoj mjeri prisutan je u bubregu i mišićima. Povišene vrijednosti AST ukazuju na oštećenje jetre ili mišića, a uspoređivanje s vrijednostima ALT i drugih jetrenih enzima omogućuje bolje razlikovanje mjesta i uzroka oštećenja. Mjerenje AST u krvi važno je […]
ALT
Što je ALT? Alanin aminotransferaza (ALT) je enzim prisutan većinom u jetri i bubrezima, ali ga u manjoj količini ima i u srcu i mišićima. ALT smatramo „specifičnim” enzimom za jetru, jer ga u drugim organima ima relativno malo. Povišene vrijednosti ALT ukazuju na oštećenje jetre puno prije pojave simptoma bolesti, kao što je to slučaj kod žutice. Kada trebate […]
- « Previous Page
- 1
- …
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- …
- 40
- Next Page »